Imprimarea 3D, folosita la o expozitie de… figuri omenesti

3d-printing-dna_thumb

Urme de ADN uman au fost folosite pentru o colectie de figuri omenesti realizate prin imprimare 3D si expuse in cadrul unei expozitii.

Pentru ca nu vom vedea prea curand limitele a ceea ce putem realiza prin imprimare 3D, o artista pasionata de acest subiect a preferat sa lase un aspect foarte important la voia intamplarii: continutul.

Chiar si dupa ce am citit cateva cazuri de organe umane imprimate 3D inainte de a fi introduse in corp, Heather Dewey-Hagborb ne impresioneaza si ne sperie cu o serie de fete omenesti imprimate si expuse intr-o singura colectie. Totul a pornit exclusiv de la mostre ADN colectate din cele mai neobisnuite situatii, precum o tigara gasita intr-o scrumiera sau o guma de mestecat aruncata pe jos.

Daca aceasta parte nu vi se pare un pic infricosatoare, mai curios este faptul ca avut uneltele necesare prin care sa extraga informatii de ADN utile din respectivele mostre. Din fiecare mostra a reusit sa afle genul, etnicitatea si culoarea ochilor specifice fiecarei persoane. Introduse intr-un program de computer, aceste informatii au putut sta la baza unor fete umane destul de apropiate estetic de sursa ADN-ului.

Cu toate ca la prima vedere pare incredibil ca poate fi construita o fata pornind doar de la un chistoc de tigara, artista din spatele proiectului ne-a asigurat ca nu se compara nici pe departe cu un portret robot. Preventiv, ar fi mai bine sa va ganditi de doua ori unde aruncati un material pe care v-ati lasat ADN-ul.

Sursa: playtech.ro